IsI dan KuLiT

Apapun di dalam dunia ini, dan kehidupan kita, ianya ibarat isi dan kulit di mana saling memerlukan. Jadilah seperti kulit yang melindungi sang isi yang baik, manis, cantik dan sang isi yang menggembirakan semua orang......

Thursday, March 24, 2016

Tahun Baru, Suasana Baru, Ahli Keluarga Baru

Lama sungguh tak update entry. Hampir dua tahun rupanya. Diam tak diam masa berjalan. Terasa seronok pula tiba-tiba dapat update entry hari ini gara-gara "TERBACA" entry adik ipar tentang kebaikan dan keburukan bekerja dari rumah. Interesting.

Menulis sebenarnya memberi satu kepuasan dalam diri naun disebabkan kekangan masa dan kerja serta rutin harian, semua itu terpaksa dilupakan buat seketika.

Hampir dua tahun masa berlalu, banyak perkara yang telah di "update". Perkara pertama yang telah di "upgrade" dalam kehidupan ialah tentang ahli baru dalam keluarga.Akhirnya, Allah kurniakan juga seorang anak lelaki buat kami. Itulah rezeki kami. Bersempena dengan rezeki yang Allah berikan, maka dinamakan dia Ahmad Fathul Rizqee (Ahmad mengambil sempena Nabi Muhammad yang juga dipanggil Ahmad.......Fathul bererti pembuka......Rizqee bererti rezeki saya).

Adapun hadis shahih Bukhari-Muslim berikut,
سَمُّوْا باسمي ولاتَكَنَّوْا بكنيتي، فإني أنا أبو القاسم
Silakan memberi nama dengan namaku, namun jangan ber-kun-yah dengan kun-yah-ku. Kun-yah-ku adalah Abul Qasim 
Selain dia merupakan rezeki kami, sepanjang mengandungkannya memang murah rezeki. Apa sahaja yang terlintas di fikiran saya, pasti saya akan mendapatnya. Sepanjang tempoh mengandungkannya juga ramai kawan-kawan yang sangat prihatin dan sangat menyantuni saya dengan melayani segala kehendak selera saya dan yang paling sayatak dapat lupakan apabila salah seorangnya sanggup bersengkang mata sehingga 1 pagi untuk membuatkan agar-agar sumi. Terasa sangat terharu dan disayangi saat itu dan saya amat menghargai usaha beliau. Terima kasih Ustazah Salina Sani.
Ahmad Rizqee - 1 tahun


Perkara kedua yang telah di "upgrade" ialah tentang "further study". Akhirnya setelah dua tiga kali permohonan dibuat di beberapa universiti, akhirnya saya mendapat tempat di salah sebuah universiti tempatan di Lembah Klang. Syukur alhamdulillah. Jenuh juga membuat pilihan tentang jurursan yang nak disambung. Akhirnya, buat keputusan sambung berdasarkan pengalaman, bukan apa dari jurusan lepas. Alhamdulillah sekarang telah 2 tahun dalam pengajian. Tinggal beberapa semester sahaja lagi dan alhamdulillah pointer every semester amat baik. Mudahan terus berada di track.


Seterusnya, berfoya-foya dengan minat yang telah lama ditinggalkan sejak zaman sekolah. Selepas berumahtangga, minat dan "madness" tentang berbasikal telah dilupakan. Tetapi sekarang saya berkongsi minat tersebut dengan anak-anak daripada yang besar sampailah yang kecik. Hobi yang boleh dikira serampang dua mata, sambil berhibur, bersama dengan anak-anak dan ianya juga salah satu cara untuk beriadah/bersenam. Dapat bersama dengan famili dan keluar peluh juga.

Harapan seterusnya agar kehidupan lebih gemilang dan cita-cita untuk pergi ke tempat yang diimpikan mendapat redha Allah and Allah will grant my wish on one fine day. Insha Allah.

No comments:

Post a Comment